fundacja Będzie Dobrze
Wolontariat Baner Slajd OPP Slajd 1 Slajd 2 Slajd 3

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

loga POPZ UE BZK.jpg,maxwidth,1920,maxheight,913

 

 

Zmiana wytycznych:

Poniżej kilka bieżących informacji dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2020

1.      Zmiana Wytycznych (z 17.II.2021)

Zmiany są niewielkie, dotyczą one jednak dotyczą dystrybucji żywności:

- wydłużony został termin wydawania żywności – do końca września b.r.

- skład paczki powiększył się o nowy produkt – kawę zbożową (3 opakowania x 0,2 kg).

Na zmiany te byliśmy przygotowani: w Małym Pomocniku mamy przygotowane listy dystrybucyjne do XII 2021 (na wypadek ewentualnych kolejnych zmian), jest tez wpisana już kawa (w grupie artykułów skrobiowych). W papierowej wersji załączników 2 i 2a mamy dodatkową wolną kolumnę na kawę na końcu tabeli.

Przetarg na kawę ma być ogłoszony w połowie marca, dostawy planowane są na maj. Jeśli  przetarg zostanie rozstrzygnięty i będziemy znać cenę i sposób pakowania, poinformujemy Państwa jak zaktualizować dane w Małym Pomocniku.

Na obecną chwilę nie wiemy jeszcze czy zmiany te będą wymagały aneksów do umowy. Mamy nadzieję, że nie.
 

2.      Informacje o programie na stronach internetowych.

Niestety zmiany te musimy również wprowadzić w informacjach na stronach internetowych.

Załączamy zaktualizowaną treść informacji.

A poniżej lista zmian:

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021

- Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:

- Artykuły skrobiowe (spis) dodać:  kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,

 

 

Aktualne informacje:

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.161,60 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w gminie Nowy Sącz, Stary Sącz przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Fundacja Będzie Dobrze. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności,
  • Inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2020

Podprogram 2020  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:

  1. 1.       Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,  

3) buraczki wiórki 1,40 kg,

4) powidła śliwkowe 1,50 kg,

5) mus jabłkowy1,44 kg

  1. 2.       Artykuły skrobiowe:

6) makaron jajeczny 5 kg,

7) płatki owsiane 1 kg,

8) ryż biały 2 kg,

9) kasza jęczmienna 1,50 kg,

10) herbatniki maślane  0,40 kg,

11) kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,

  1. 3.       Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l,

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,

  1. 4.       Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,40 kg,

15) szynka wieprzowa 1,80 kg,

16) pasztet drobiowy 0,32 kg,

17) filet z makreli w oleju 1,19 kg,

  1. 5.       Cukier:

18) cukier biały 4kg,

19) Miód nektarowy 0,50 kg

  1. 6.       Tłuszcze:

20) olej rzepakowy 4 l,

  1. 7.       Dania gotowe:

21) Fasolka po bretońsku  1,40 kg.

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.161,60 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w gminie Stary Sącz przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Fundacji Będzie Dobrze. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności,
  • Inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2020

Podprogram 2020  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:

  1. 1.       Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,  

3) buraczki wiórki 1,40 kg,

4) powidła śliwkowe 1,50 kg,

5) mus jabłkowy1,44 kg

  1. 2.       Artykuły skrobiowe:

6) makaron jajeczny 5 kg,

7) płatki owsiane 1 kg,

8) ryż biały 2 kg,

9) kasza jęczmienna 1,50 kg,

10) herbatniki maślane  0,40 kg,

11) kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,

  1. 3.       Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l,

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,

  1. 4.       Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,40 kg,

15) szynka wieprzowa 1,80 kg,

16) pasztet drobiowy 0,32 kg,

17) filet z makreli w oleju 1,19 kg,

  1. 5.       Cukier:

18) cukier biały 4kg,

19) Miód nektarowy 0,50 kg

  1. 6.       Tłuszcze:

20) olej rzepakowy 4 l,

  1. 7.       Dania gotowe:

21) Fasolka po bretońsku  1,40 kg.

 

 

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.056 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w gminie [wpisać nazwę] przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej [wpisać nazwę organizacji]. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2019

Podprogram 2019  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI: wrzesień 2019 – czerwiec 2020

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:

  1. 1.       Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) fasola biała 3,2 kg,

3) koncentrat pomidorowy 1,28 kg,  

4) buraczki wiórki 1,05 kg,

5) powidła śliwkowe 1,80 kg,

6) sok jabłkowyklarowany 4l

  1. 2.       Artykuły skrobiowe:

7) makaron jajeczny 4,50 kg,

8) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,

9) ryż biały 3 kg,

10) kasza gryczana 1,50 kg,

11) herbatniki maślane  0,80 kg,

  1. 3.       Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l,

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

  1. 4.       Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,70 kg,

15) szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,

16) pasztet wieprzowy 0,48 kg,

17) filet z makreli w oleju 1,53 kg,

  1. 5.       Cukier:

18) cukier biały 4kg,

  1. 6.       Tłuszcze:

19) olej rzepakowy 4 l,

  1. 7.       Dania gotowe:

20) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

loga POPZ UE BZK

Współpracują z nami: